Hand holding light bulb with power plug and show trees, renewable energy icons with sustainable development.Het energielabel van een woning geeft aan hoe energiezuinig en duurzaam een woning is. Het is verplicht om het energielabel te tonen bij de verkoop of verhuur van een woning. Maar het energielabel kan ook invloed hebben op de verkoop van een woning, de verkoopprijs en de energiekosten. Daarom is het belangrijk om het energielabel zo hoog mogelijk te krijgen. Hier zijn 5 tips om het energielabel van je woning te verbeteren:

 

  1. Isolatie verbeteren: Door de isolatie van je woning te verbeteren, kun je energie besparen. Dit kan bijvoorbeeld door het toepassen van dakisolatie, vloerisolatie of spouwmuurisolatie. Ook kun je kiezen voor dubbel glas of HR++ glas, wat ook bijdraagt aan een beter energielabel.
  2. Zonnepanelen plaatsen: Zonnepanelen zijn een goede manier om energie op te wekken en zo het energielabel van je woning te verbeteren. Zonnepanelen kunnen ook bijdragen aan lagere energiekosten.
  3. Energiezuinige verwarming: Een energiezuinige verwarming, zoals een warmtepomp, kan bijdragen aan een beter energielabel. Ook het regelmatig onderhouden van je verwarming kan helpen om het energielabel te verbeteren.
  4. Energiezuinige apparaten en verlichting: Door energiezuinige apparaten en verlichting te gebruiken, kun je energie besparen en het energielabel verbeteren. Kies bijvoorbeeld voor LED-verlichting in plaats van gloeilampen en kies voor energiezuinige wasmachines, drogers en koelkasten. Al heeft dit niet direct effect op het energielabel.
  5. Een energieadvies aanvragen: Als je niet zeker weet welke verbeteringen je kunt doen om het energielabel van je woning te verbeteren, kun je een energieadvies aanvragen. Er zijn diverse organisaties die je kunnen helpen met het geven van advies en het opstellen van een plan om het energielabel te verbeteren. Zo kun je gerichte verbeteringen doen en het energielabel van je woning verhogen.