energielabelrecreatiewoningVanaf 1 januari 2024 zijn alle verhuurders van recreatiewoningen verplicht om een energielabel te hebben voor hun woning. Dit geldt voor zowel nieuwe verhuur als voor het verlengen van bestaande verhuur. Het doel hiervan is om de energieprestatie van deze woningen te verbeteren en om huurders bewuster te maken van het energieverbruik van de woning tijdens hun vakantie.

Het is belangrijk om als verhuurder op tijd te beginnen met het aanvragen van het energielabel, want wanneer de advertentieplicht ingaat op 1 januari 2024, mag een recreatiewoning alleen nog verhuurd worden als er een geldig energielabel aanwezig is. Dit geldt ook voor woningen die al verhuurd zijn, maar waarvan de huurovereenkomst na 1 januari 2024 wordt verlengd.

Het energielabel voor recreatiewoningen is op te vragen bij een erkende deskundige. Deze deskundige kan op basis van een inspectie van de woning een advies geven over welk energielabel het meest geschikt is. Er zijn in totaal 7 labels beschikbaar, van A (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer energieverbruikend).

Het is verstandig om als verhuurder proactief te zijn en op tijd het energielabel aan te vragen, zodat je voldoet aan de advertentieplicht vanaf 1 januari 2024. Bovendien kan een goed energielabel ook bijdragen aan een hogere huurprijs en kan het een positief effect hebben op de huurbeslissing van potentiƫle huurders.

Daarnaast kan het vermelden van het energielabel in de advertentie van de recreatiewoning ook van toegevoegde waarde zijn voor de SEO van de advertentie. Zoekmachines geven immers vaak de voorkeur aan advertenties met relevante en waardevolle informatie, zoals het energielabel. Dit kan leiden tot een hogere positie in de zoekresultaten en daarmee tot meer bezoekers op de advertentie.

Het is daarom aan te raden om het energielabel prominent te vermelden in de advertentie van de recreatiewoning, zodat potentiƫle huurders op de hoogte zijn van de energieprestatie van de woning. Bovendien kan het vermelden van het label ook bijdragen aan een duurzamere vakantie-ervaring voor de huurders, aangezien zij bewuster zullen zijn van het energieverbruik tijdens hun verblijf.

Om te voldoen aan de advertentieplicht vanaf 1 januari 2024 is het dus belangrijk om op tijd te starten met het aanvragen van het energielabel voor de recreatiewoning en om dit vervolgens prominent te vermelden in de advertentie. Dit kan bijdragen aan een hogere huurprijs en aan een goede positie in de zoekresultaten, wat weer kan leiden tot meer huurders. Bovendien draagt het bij aan een duurzamere vakantie-ervaring voor de huurders.